Vinarija Kiš

 

Vunarija Kiš

Najbolja vina u Sremu rađaju se u Sremskim Karlovcima, mestu u kome se vino pije već stotinama godina. Još u rimsko doba lozu u ove krajeve doneo je imperator Marko Aurelije Probus. Karlovačka vina dostigla su svetsku slavu , a  točena su evropskim prestonicama,  na evropskim dvorovima. Poznato je da su se vina iz Sremskoh karlovaca  pila i na čuvenom “Titaniku”.

Za promociju  bermeta i vraćanje starog sjaja ovog zaista posebnog vina jedna od najzaslužnijih je  Vinarija KIš iz Sremskih Karlovaca.

Počeci vinarije datiraju još  daleke 1830. godine, i vezuju se za Stevana, najstarijeg člana  loze Kiš, koji je  prvi kupio vinograd i počeo sa  proizvodnjom  vina. Naslednici Stevana Kiša  vremenom su povećavali površine pod vinogradom, proizvodili sve veće količine grožđa, postavivši čvrst temelj na kome danas počiva Vinarija “Kiš”.

U vinogradima porodice Kiš  pre Drugog svetskog rata gajile su se sorte grožđa slankamenka, dinka i plemenka. Posle Drugog svetskog rata radi poboljšanja kvaliteta zasađene su sorte rizling, šardone, frankovka, merlo i portugizer.

Vinogradarstvo i vinarstvio  imalo je uspone i padove u ovim krajevima, ali je porodica Kiš savladala sve nedaće, sačuvala i  nastavila vinarsku tradiciju dugu skoro dva veka.

Slavko Kiš današnji vlasnik vinarije  dugu  vinarsku tradiciju nastavio je  zajedno sa svojim unukom Predragom Crnkovićem, i u  ovu vinsku priču utkao svo svoje iskustvo koje nije malo, znanje i iskrenu ljubav prema vinogradima.

Vinarija Kiš na tržište, osim crvenog i belog bermeta, izbacila je još četiri visokokvalitetna vina, a u planu imaju  proširenje asortimana. Vinarija Kiš  poseduje vinograde na  površini od 11 hektara, a godišnje  se u vinariji proizvede oko 50000 litara vina. U izgradnji je novi podrum. Proizvodnja vina je tehnološki unapređena, ali ono što nije menjano je kontinuirani kvalitet i proizvodnja monosortnih vina.

Ova vinarija danas proizvodi vrhunski  beli i crni bermet, rajnski rizling, italijanski rizling, merlot, chardonnay.

Bermet proizveden po tradicionalnom porodičnom receptu je ponos i brend porodice Kiš Proizvodnja bermeta nikada nije prekinuta, već se proizvodio u malim količinama samo za lične potrebe. Pre petnaestak godina, Slavko Kiš je ponudio tržištu ovo dezertno vino koje od tada postaje zaštitni znak  vinarije Kiš. Po mnogima, ovo je najbolje desertno vino u Srbiji, a iz ove vinarije ovo vino je  krenulo da se izvozi u Ameriku i Veliku Britaniju, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu

Vinarija Kiš dobitnik je velikih zlatnih i  zlatnih medalja na Novosadskom sajmu, kao i drugih priznanja na prestižnim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Na  takmičenju The Balkans International Wine Competition 2014 održanom u Sofiji “Kišov roze“,je postalo najbolje roze vino  na Balkanu. Bermet Beli, okitio se zlatom, dok je  vino Misterija 2011 odlikovano srebrom. Vinarija Kiš bez sumnje je najuspešniji srpski predstavnik na ovom takmičenju.

Vinarija Kiš je i ranije osvajala nagrade i trofeje, ovo joj nije prvi trofej, svakako da neće biti ni poslednji. Uspeh postignut  u Sofiji je zaista veliki.

Osim proizvodnje vina, Vinarija “Kiš” se bavi i vinskim turizmom. Vrata vinarije otvorena su za individualne i grupne posete uz prethodnu najavu, U prelepom ambijentu, posetioci mogu degustirati ekskluzivna vina, obići vinograde i uživati u zvucima tamburica. Degistaciona sala je kapaciteta  za 30 osoba.

vina vinarije Kiš

Ponuda vina vinarije Kiš:

Rose Kiš 2013

Rose vino  kristalno svetle rubin boje, osvežavajuće,

Tempratura služenja  služenja od 10-12°C

Ide uz  uz suvo meso, testenine  i jela sa roštilja.

Kiš Merlot

Crveno vino intezivno rubin crvene boje, diskretne arome i svežeg voćnog ukusa.

Pogodan je za odležavanje.Period odležavanja 6 meseci. Služi se na temperature 18-20 °C. Ide uz dobro pečeno ili sušeno meso, pikantne i aromatične sireve.

Kiš Portugizer

Staro zaboravljeno  crveno suvo vino proizvedeno iz sopstvenog zasada. Proizvodi se u ograničenoj količini.

Kiš Bermet Crveni

Po mišljenju mnogih ovo je najbolji bermet napravljen ikad. Kišov Bermet se proizvodi  po starom porodičnom receptu, koji se čuva kao stroga tajna skoro dva veka. Ima buke kvalitetnog crnog vina, originalnog je ukusa, napravljeno je mešavinom crvenog vina, aromatičnih i lekovitih trava.  Servira se na sobnoj temperaturi od 18 C.

 Kiš Bermet beli

Proizveden  po starom porodičnom receptu, koji se prenosi sa  kolena na koleno  od davne 1830 godine. Služi se na  sobnoj temperaturi od 18°C.

Misterija

Plemenito belo vino zeleno žute boje, intezivnog sortnog mirisa  i bujnog voćnog ukusa. Ide uz bela mesa i  morske spacijalitete. Služi se na temperaturi od 10 do 12°C.

Italijanski Riesling Kiš

Lagano vino, odlikuje se pre svega oštrom, svežom i voćnom aromom i ukusom, napravljeno od autohtone sorte grožđa .Ide uz ribu  belo meso, naročito piletinu, morske plodove. Služi se na temperaturi od 10-12°C.

Chardonnay Kiš

Veoma kvalitetno belo vino svetlo žute boje. Služi se na temperaturi od 10-12°C. ide uz bela mesa morsku i rečnu ribu, začinjen sir.

U vinariji Kiš pored velikog znanja i tradicije, oslanjaju se i na savremenu tehnologiju, jer, po rečima vlasnika vinarije  stečen ugled im ne daje pravo na grešku, a brojne medalje na raznim sajmovima – obavezuju.

Vinarija Kiš

Adresa: Karlovačkog mira 46, Sremski Karlovci

Тel: +381 (0) 21/882-880, +381 (0) 21/882-564

Mob. tel: +381 (0) 63/81 39 204

Vlasnik: Slavko Kiš i Predrag Crnković

E-mail: info@vinarijakis.com,

Website: www.vinarijakis.com