Vinarija Mačkov Podrum

 

vinarija mačkov podrum

Vinarija Mačkov podrum smeštena je u fruškogorskoj prestonici Irigu na obroncima planine Fruška Gora. Od Beograda je udaljena oko 70km, a u neposrednoj  je blizini Novog Sada i Šabca.

Preci osnivača  vinarije Mačkov podrum tradicionalno  su se, sa kolena na koleno , bavili vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Jojići su se oduvek bavili vinogradima i proizvodnjom vina, ali za svoju dušu i potrebe. Porodica Jojić u Irigu je poznata  po nadimku “Mačak”  pa otuda naziv ove vinarije.

Davne  hiljadu osamsto i neke godine  njihov predak Mitar Jojić pio je vino proizvedeno od grožđa iz sopstvenih vinograda Seleuš i Grabovac ne sluteći da će biti deo tradicije  u nastajanju. Svaka generacija Jojića ostavljala je trag, neki više neki manje,ali  gen za vino se prenosio do dana današnjeg. Današnja generacija spretno koristi vredno nasleđe predaka o uzgajanju vinograda i pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz enologije, u vinariji Mačkov Podrum  proizvode se vina koja u sebi nose osobenost podneblja Fruške Gore  i svu simboliku porodične tradicije.

Vlasnik vinarije Mačkov podrum  je Sava Jojić koji kaže da   “sam bog zna” zašto je rešio da uđe u svet vina. S obzirom da potiče iz vinogradarsko-vinarske porodice to je bilo prilično logično. 2007. godine odlučio je da se vrati tradiciji. Otkupio je  najbolju zemlju oko Iriga, čistio i  pripremao za buduće čokote vinove loze. Izazov vinarstva  ga je poveo.

Iz Mačkovog podruma uvek je teklo dobro, domaćinsko vino. Autohtona fruškogorska sorta portogizer danas je  zaštitni znak ne samo ove vinarije već i Iriga i Fruške gore.

Na 32 hektara vinograda, gaje se sledeće sorte belih vina: šardone, Rajnski rizling, Sauvignon Blanc, ili Sauvignon beli i Traminac, a od crvenih: Portugizer, crni Burgundac, Merlot i Camerlot.

U vinariji Mačkov podrum  bićete srdačno dočekani, tradicionalno ugošćeni, vinom napojeni, dobro će Vas zabaviti i doživećete vino na potpuno nov način. Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga je poznata kako po svojim dobrim vinima, tako i po organizaciji i podržavanju mnogih kultnih i kulturnih akcija.

mačkov podrum vinarija

Ponuda vina   Mačkov podrum

Bela vina

Traminac mirisavi

Ovo vino je idealno  kao aperitiv. Slaže se sa letnjim salatama, plodovima mora, dimljenom ribom, guščjom džigericom, pačetinom, začinjenu prasetinu, belim mesom na roštilju, voćem i voćnim desertima. Služi se  na temperaturi od 12 do 14 stepeni C.

Incognito

Vino voćnog i osvežavajućeg ukusa, koje budi apetit. Njegove prefinjene arome, daju propoznatljivi ukus rizlinga rajnskog. Slaže se sa plodovima mora, morskom i rečnom ribom, ribljim paprikašom, šunkom i dimljenom slaninom, pohovanim mesom, jelima sa kupusom i krompirom, prasetinom sa renom, pitom sa jabukama. Služi se na temperaturi od 10 do 12 stepeni C.  Incognito berba 2009, dobitnik je srebrne medalje za kvalitet u Beču.

Sauvignon Akacia

Koristeći potencijal sorte Sauvignon Blanc, umećem prerade stvoreno je vino Sauvignon Akacia. Sauvignon Akacija je traženo vino na tržištu Srbije.

Ide uz  kvalitetnu rečnu i jezersku ribu, uz belu morsku ribu, špargle, pitu od sira, pečenu piletinu i pernatu divljač, mladi kozji sir. Uz Sauvignon Akaciu  i torte od slatkog sira uživaće ljubitelji poslastica.

Chardonnay

Chardonnay, berba 2007. je polusuvo vino, bistro, kristalno čisto, pune, sjajne, zlatnožute boje. Chardonnay se pije uz  jastoga, ostrige, morsku ribu, prženog šarana, smuđa, kečigu,  soma, štuku, testenine, pečeno živinsko meso, sireve poput ementalera, edamera, gaude, rižoto, pršutu, šunku i slaninu, s odrescima na roštilju i biftekom.

Crvena Vina

Camerlot

Vino, bogate punoce i dobro integrisanih tanina, nastalo od dve sorte Cabernet Sauvignon i Merlot. Ovo vino je sve traženije među potrošačima širom Srbije.

U izboru jela pruža veliku slobodu. Ide uz  goveđe odreske, jagnjeće kotlete i pečenu prasetinu, sa sosovima od jabuke, višnje ili mente. Pravi gurmanski doživljaj imaćete ukoliko ga pjete uz roštilj i  jela od divljači.

Merlot

Mačkov Merlot je podatno vino, i odlikuje se izvanrednom pitkošću.

Prija uz rižoto, testenine s umacima od mesa ili paradajza, omlet sa šunkom i slaninom, ćuretinom, pačetinom, pečenom  govedinom, prasetinom. Ne sme se propustiti uz tvrde sireve, pogotovo one dobro fermentisane.

Pinot Noir

Vino intenzivne rubin crvene boje. Pečurke, pačetina, teletina, jagnjetina i losos odlično se slažu sa ovim vinom.

Portugizer

Veliku popularnost među ljubiteljima vina  ima upravo vino Portugizer, koje je 2010 godine  proglašeno za vino godine.  Mlado vino, koje se najbrže uvini i koje je spremno za konzumiranje s jeseni, u vreme svadbi, pa ga zato zovu i Svatovac. To je prvo srpsko mlado vino. Pije se u godini berbe, i smatra se za vino koje izaziva najčistija pijanstva. Portugizer je stara pomalo zaboravljena  fruškogorska sorta grožđa, koju je vinarija Mačkov podrum vratila na velika vrata.

U Francuskoj se pije Božole, u Italji Novelo, a u Srbiji Portugizer sa Fruške Gore.

Ide uz  mladi slani sir, sremsku kobasicu, vojvođanski kulen i tradicionalna predjela.

Roze Vina

Frajla

Vino napravljeno od grožđa Portugizer.

Služi se kao apreritiv tokom toplih letnjih dana, na temperaturi od 10 stepeni.

Vinarija Mačkov podrum

Zanatski centar bb, Irig

Tel:022/462-492: 021/621-66-11

E-mail:office@mackovpodrum.co.rs

Sajt: www.mackovpodrum.co.rs