Podrum vina PROBUS

vinarija Probus

 

Smnešteni na obroncima Fruške Gore, Sremski Karlovci su veoma pogodno područje za gajenje vinove loze. Osim po istorijskim spomenicima, danas se Sremski Karlovci  prepoznaju  i po velikom broju vinara, vinogradara  i nadaleko poznatom  vinu.

Karlovci su  tokom nekoliko vekova smatrani za srpsku prestonicu vina. Još u 15. Veku fruškogorska vina izvožena su  u Češku i Poljsku.

Svake godine u ovom gradu održava se manifestacija posvećena grožđu, Karlovačka berba grožđa poznatija pod imenom Grožđenbal.  Učesnici ove manifestacije su i tri generacije, predstavnici  Podruma vina PROBUS.

Podrum je dobio ime po rimskom imperatoru Markusu Aurelijusu Probusu, rođenom u Sirmiumu današnjoj  Sremskoj Mitrovici, koji je osim što je bio vladar, ostao upamćen  između ostalog po tome što je sadio vinovu lozu i ovu tradiciju širio po teritoriji Carstva. Period vladavine Rimske Imperije doneo je u naše krajeve vinogradarstvo i umetnost pravljenja vina. Područje Fruške gore bilo je idealno mesto da se zasade prvi vinogradi. Rimski imperator Probus  Markus Aurelius Augustus, zasadio je  prvu lozu na obroncima Fruške gore. Od tada pa do danas vinova loza nije napuštala Frušku goru.

vinarija probus crna i bela vina

Vlasnik vinarije je Darko Mecing, koji je nastavio tradiciju vinarstva koja mu je ostala od dede.

Po sećanjima porodičnih predaka, tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina u ovoj porodici datira još od kraja 18 i početka 19 veka.

Godinama su se menjale sorte vinove loze, način obrade vinograda, tehnologija proizvodnje. Jedino što se nije menjalo u ovoj porodici  je trud i ogroman rad, ulaganje u obradu vinograda, negovanje finalnih proizvoda, kako bi  ljubiteljima vina punudili  vrhunski kvalitet.

Vina podruma “Probus” od sorti grožđa rizling, župljanka, vranac, frankovka, merlo, plemenka i slankamenke proizvode  se pod budnim okom deda Đure jednim od najstarijih vinogradara i vinara u Sremskim Karlovcima,  i nadzorom enologa i vinskih eksperata.  Osim vina Podrum „Probus“ proizvodi  i nekoliko vrsta rakija: lozovaču od grožđa, kao i voćne rakije od  kruške, višnje, kajsije, dunje, šljive .

Nadaleko čuveni bermet čija se receptura čuva kao porodična tajna i prenosi sa kolena na koleno, vrhunac je tradicionalne vinske proizvodnje ove vinarije. Autentično vino ovog kraja su trgovci još pre 150 godina izvozili u Ameriku. To je posebno likersko vino, slično italijanskom vermutu, ali se proizvodi na drugi način, maceracijom više od 20 različitih trava i začina.

Kapacitet vinarije Probus iznosi 17.000 litara godišnje.

Proizvodi vinarije Probus  dobitnici su brojnih zlatnih, srebrnih i bronzanih medelja i diploma na Novosadskom sajmu i drugim vinskim manifestacijama.  Bermet “PROBUS” nagrađen je   2006. godine, na Međunarodnom sajmu u Vroclavu u Poljskoj. priznanjem i krunom za kvalitet.

Kada se završi etnozdanje, turisti koji budu posetili ovu vinariju moći će pre degustacije kvalitetnog vina  da predahnu i opuste se uz hladna predjela, domaće kobasice, sir, i obiđu vinograde, a ukoliko se najave dan ranije  i da ručaju, a ručak zaliju hladnim nektarom  iz Probusovog podruma.

Ponuda Podruma vina PROBUS

Italijanski rizling

Italijanski rizling je suvo, belo vino, slamnato žute boje, izraženog mirisa, suvog ukusa, srednjeg sadržaja alkohola i ekstrakta, ugodno gorkasto i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svežine..

Njegova prilagodljivost raznim vrstama jela od belog mesa, plemenitim morskim i slatkovodnim ribama, čine ga nezamenljivim i raskošnim delom gurmanskog užitka.

Sadrži između 11,5 do 12,5 vol.% alkohola uz 6 do 6,5 g/l kiselina.

Servira se rashlađen na 8-14°C

Frankovka

Frankovka je autohtona sorta ovog područja.

Ova sorta spada u kvalitetne sorte vinskog grožđa, te daje suvo vino intenzivno rubin crvene boje, srednjeg ekstrakta raskošne sortne arome, ugodnog, punog i skladnog ukusa. Najbolje se služi uz ribe sa rostilja, tamna mesa, sitne divljači, čak i malo pikantnijeg ukusa, a izuzetno je ugodna i uz fine polutvrde sireve …

Temperatura serviranja je između 16-20º C.

Sadrži između 11,5 do 12,5 vol.% alkohola uz 5,5 do 6,5 g/l kiselina.

Roze

Posebna kupaža rizlinga i frankovke u kojoj se zadržava najbolje iz obe sorte, izrazito je crvenkaste boje.

Servira se na temperaturi od 12-14ºC uz hladna i topla predjela, pečenu i prženu ribu…

Sadrži između 11,5 do 12,5 vol.% alkohola uz 5,5 do 6,5 g/l kiselina.

Bermet

Ovaj biser, kako ga mnogi nazivaju, u karlovačkoj kruni vina, po legendama, služen je na čuvenom Titaniku i na Bečkom dvoru. Kada je trebalo rešiti neki nesporazum ili pak izdejstvovati neku povlasticu, iz Karlovaca bi se dopremali sanduci božanskog pića tzv. Bermeta i sve nesuglasice bi bile razrešene. Stari naziv za bermet je “Peleniš”.

Ovo vino se proizvodi po tajnim porodičnim recepturama koje su prenošene sa generacije na generaciju  kao najstroža tajna.

Bermet je  mešavina crnog vina  uz dodatak aromatičnih, lekovitih trava i gorkih biljaka.

Služi  se kao aperitiv, Odlično ide uz desertno posluženje poput  vanilica, kolačića, sladoleda, uz aromatične sireve, voće, orase.

Služi se na temperaturi od 18-20ºC.

Matoševa 32

21205 Sremski Karlovci

Tel:+381(0)63 / 80 79 098; +381(0)21 / 881 468; +381(0)21 / 881 553

E-mail:office@podrum-probus.com

Sajt: http://www.podrum-probus.com/