Vinarija Vinski Dvor

vinarija vinski dvor

Porodičnu firmu  Vinski Dvor osnovala je Fodor Šara. Daleke 1856 godine zasađeni  su prvi čokoti. Više decenija  na tradicionalan  način  su uzgajana grožđa i pravljena vina. Izgradnja objekata i modernizacija podruma počela je 2001 godine, da bi se 2002 započelo sa vinskim turizmom koji se iz godine u godinu usavršava. U vinskom turizmu su  bili prvi što ih čini jedinstvenim u Srbji.

Vinarija, vinski podrum, restoran i smeštajni objekat okružen velikim vinogradom čine Vinski dvor. Gospodin Laslo Hupert, vlasnik je  vinarije i hotela Vinski dvor u Hajdukovu, jedini u Srbiji je  vitez  vinskog reda “Arena Zabatkienzis”. Vinogradar i vinar Laslo Hupert je, uložio znatna sredstva  za podizanje vinograda, izgradnju i opremanje podruma i restorana. Tako je  Vinski dvor  tradiciju prilagodio zahvetvima savremenog tržišta. Vlasnik Vinskog dvora je među prvima u našoj zemlji  došao na ideju i objedinio proizvodnju grožđa i vina i stvorio uslove za razvoj vinskog turizma koji je godinama u Evropi veoma profitabilan biznis. Vinski dvor ljubiteljima vina u Srbiji je poznat kao začetnik vinskog turizma. Vinske ture su  postale hit u svetu turizma! Vino je  važan deo našeg života i kulture.

Vinski dvor poseduje kvalitetne plantažne vinograde na kojima uzgaja grožđe, dobre podrume, klasičan sa hrastovim buradma, i moderan u kome uz korišćenje savremene tehnologije  proizvodi visokokvalitetnih vina.

Chardonnay, ršai Oliver, Crni Burgundac, Merlot, Cabernet Souvignon, Italijanski Rizling, Souvignon blanc, Sivi Burgundac, Cersegi fuszereš, i Portogizer su vrste grožđa koje se proizvodi u Vinskom Dvoru.

U Vinskom dvoru se decenijama  uzgaja grožđe, a vino proizvodi na tradicionalan način. Početkom 21 veka vinarija je opremljena modernim mašinama, koje uz kvalitetne sorte grožđa garantuju  visokokvalitetna vina. Vina ove vinarije  imaju geografski zaštićeno poreklo i na takmičenjima su osvajala značajne nagrade. Sorte grožđa koje se gaje u vinogradu  od kojih su četiri autohtone, su garancija  kvaliteta vina. Vina sa ovih područja rezultat su velikog iskustva vinara,  prirodnog izbora sorti grožđa, prilagođenog klimi i peščanom terenu. Mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja  i nagrade, ali i sve veći broj konzumenata svedoče da vinarija Vinski dvor proizvodi  kvalitetna vina.

Vinski dvor  proizvodi 10 vrsta uglavnom sortnih vina sa zaštićenim geografskom poreklom. Sa 8 ha površine  godišnje se proizvede oko 40.000 boca vina.  Vina se prodaju u vinariji na licu mesta, dok se deo plasira na tržište.

Po najstarijim zapisima koji su vezani za vinogradarstvo vinova loza se gaji preko 800 godina. Ova porodična firma zahvaljujući tradiciji, uz primenu najsavramenije tehnologije,  proizvodi veoma kvalitetna vina.

vinski dvor smeštaj

U sklopu vinarije  Vinski dvor  nalazi se  restoran i objekat sa veoma komfornim sobama koje su potpuno opremljene. 30 soba sa 65 ležajeva spremni su za ljubitelje vina koji žele da provedu u ovoj vinariji vikend, obiđu vinariju, degustiraju vina i uživaju u specijalitetima mađarske kuhinje. Osim soba koje su posebno dizajnirane i opremljene adsl priključkom, catv, klimom, kupatilom sa wc-om, u ponudi je i kongresna sala za seminare kapaciteta za 70 osoba.

Turisti koji posete Vinski dvor  mogu da probaju kompletnu paletu vina ove vinarije. Brend Vinskog dvora je vino  Don Oliver koje se proizvodi samo  ovde. U ponudi je i novo crveno vino Mediteran, zatim  klasično Sauignon Blanc i Rizling, Shardone,  Božole od Portugizera, Karmen od pet sorata, i ostala vina. Vinski dvor otvoren je za turiste tokom cele godine. Gostima se osim  vrhunskih vina, nudi i pun gastronomski užitak u jelima ovoga kraja.I tokom zime u Vinski dvor dolaze mnogobrojni turisti da provedu vikend i uživaju u bajkovitom ambijentu okruženom belinom snega iz kojeg se nazire vinova loza, dok oni, uz pucketanje vatre iz kamina, degustiraju vina.

Vina u ponudi vinarije Vinski Dvor

Chardonnay  

Belo  kvalitetno vino sa zašticenim geografskim poreklom, odlikuje se sa posebnim bukeo karakteristicnim za peskovite terene

Rizling italijanski

Kvalitetno belo vino sa zasticenim geografskim poreklom odlikuje ga posebni buke karakterističan za peskovite terene.

Don Oliver

Izuzetno aperitivno vino sa posebnim bukeom (ananas, dinja).

Carmen

Crveno vino zajednicki fermentirano od 5 sorti grozdja (Burgundac Crni,Merlo,Cabernet souvignon,Frankoka i Gime) Čuvano u hrastovim buradima.

Donna Sara

Belo stono vino sa ukusom i mirisom ruze od Souvignon blanc i zutog Muskata

Beli bermet

Aromatizovano desertno vino sa dodatkom 19 lekovitih trava.

Crni bermet

Aromatizovano desertno vino sa dodatkom 19 lekovitih trava.

Mediteran

Crveno, suvo vino od španske sorte Tempranello

Proizvodnja vina na ovom području ima veoma dugu tradiciju, a svoje najblistavije trenutke  imala je od kraja 19 veka do 80-ih godina 20 veka, kada  je vinogradarstvo zapalo u veliku krizu. Danas vinogradarstvo  doživljava ponovo  uspon. Oživele su  pojedine stare vinarije, a na  tradiciji nekadašnjih nikle  su nove, koje već imaju  važno mesto na vinskoj karti regiona, pa čak i Evrope. Proizvodnja vina je posao na duge staze, koji traži znanje, vreme i iskustvo. Sa ovom konstatacijom slažu se svi vinari.

24414 Hajdukovo- Palić

Tel:  +381(0)24 758 400

Mob +381(0)63 855 49 29

Sajt: http://www.vinskidvor.com/

E-mail: vinskidvor.od@open.telekom.rs