Vinarija Braća Rajković

vina vinarije braća rajković

 

Prva asocijacija na Župu su vinogradi i vino. U selu Gornje Zleginje na obroncima Župe, vekovne prestonice vina, uzgaja se grožđe domaćih i stranih sorti. Za gajenje prokupca i tamjanike, najstarije autentične sorte grožđa u našoj zemlji  odlučila su se i braća Rajković, koja su ljubav prema vinogradu nasledili od svojih predaka.

Pisani podaci o tradiciji proizvodnje vina porodice Rajković su iz daleke 1834. godine, iako po porodičnom predanju ta tradicija traje duže. Deda braće Rajković,  1933 godine za vino napravljeno od rskavca dobio je pohvalnicu od kralja Aleksandra I Karadjordjevića. Danas se ovo vino  pravi od  grožđa iz starijih vinograda, a zatim odležava u barik buradima godinu i po dana. Po ocenama  stručnjaka vino od rskavca je najautentičnije vino  župskog vinogorja, jedno od najprepoznatljivijih i najreprezentativnijih vina koja se proizvode u našoj zemlji.

U podrumu vina Braće Rajković, kombinacijom tradicije, ljubavi i predanosti nastala su vina koja su nagrađena najvišim priznanjima  na svim domaćim vinskim sajmovima.

Otac braće Rajković šezdesetih godina prošlog veka nastavio je porodičnu tradiciju i podigao dva vinograda u kojima je zasadio sorte pino noar, italijanski rizling, beli sovinjon.

Danas  braća Rajković poseduju blizu 10 hektara vinograda, a u planu je zasad  još jedne manje parcele. U vinogradu preovlađuju autohtone sorte prokupac  ili rskavac, bela  i crna tamjanika, ali i strane sorte merlo, kaberne sovinjon, kaberne fran. Sve poslove i u vinogradu i u podrumu obavljaju sami, uz primenu savremene tehnologije, dok pred punjenje, se konsultuju i imaju stručnu pomoć tehnologa. Braća Rajković se trude da se njihova vina razlikuju od drugih , a da imaju dobru recepturu  potvrđuju mnogobrojna visoka  priznanja na sajmovima.

Favorit ove vinarije je vino Princ. Napravljeno je od sorte prokupac. Obeležavajući osam decenija od dobijanja kraljeve pohvalnice,  podrum braća Rajković proizveo je od iste sorte grožđa vino Premium 33. Ovo je jedno od najskupljih crnih vina u Srbiji. 2013 godine nagradjeno  je bronzanom medaljom na Londonskom Decanter World Wine Awards takmičenju.

Put do dobrog vina počinje  zasadom vinove loze. Iz tog razloga u podrumu braće Rajković posebnu pažnu poklanjaju  pripremi i obradi vinograda i proizvodnji najkvalitetnijeg vinskog grožđa. Konstantan rad u vinogradu i u podrumu, želja da se dođe do najboljeg , neizmerna ljubav prema kreaciji novih mirisa, ukusa i aroma dovela je do toga da iz podruma Rajković tržištu ponude  dva nova vina. Sofia cuvee i premium brend pod nazivom 33

Vino najbolje prija tamo gde je nastalo, stoga je vinarija Rajković  za ljubitelje vina i putnike namernike počela sa zvaničnom organizacijom vinskih tura u svom podrumu.  Posete vinariji  su moguće svakog dana uz prethodnu najavu  na broj telefona 064/29-09-741

Osim degustacije vina koja su u ponudi ove vinarije , obilaska vinograda uz prisustvo vlasnika vinarije, moguće je organizovanje druženja, tematskih večeri i slično u prijatnom ambijentu koji odiše ljubavlju i predanosti  vinu i vinarstvu. Za posetioce vinarije u neposrednoj blizini, na obali Ćelijskog jezera, postoji mogućnost prenoćišta. Degustaciona sala je kapaciteta 40 mesta.

 

Ponuda vina podruma Braća Rajković:

 Prince

Proizvedeno od srpske autohtone sorte groždja rskavac, poznatijeg kao prokupac. Tamno rubin crvene boje, naglašene i prijatne arome. Odležalo 18 meseci u barik buretu, kombinaciji srpskog i francuskog hrasta.

Vino je proizvedeno iz vinograda starog preko 80 godina i jedno je od najprepoznatljivijih vina  Srbije. Najautentičnije  vino Župskog vinogorja. Služi se uz pršut, crvena mesa, divljač, jako začinjena jela, jagnjeće pečenje, srpski roštilj i masne sireve. Služiti na sobnoj temperaturi.

Dina Barrique

Najromantičnije od svih vina, gotovo čulnih aroma, ponekad skoro slatkasto, snažno kao ljubav i duboko kao poezija. Izuzetne boje prezrelih višanja, sa mekim odsjajem i nijansama purpura. Na ukusu daje arome svežeg crvenog voća i začinskih tonova, a hrastovina dodaje dah vanile, čokolade i kokosa. Punog, nežnog i zaokruženog ukusa, sa uravnoteženim i svežim voćnim kiselinama, duge i prijatne završnice. Pinot Noir u svom najboljem izdanju.

Odlično se slaže sa dimljenim i suvim mesom, svim vrstama crvenih mesa, biftekom, telećim i jagnjećim pečenjem, divljači i pernatom divljači. Takođe ide i uz mesa sa roštilja, šumske pečurke, specijalitete nacionalne kuhinje.

Služiti na temperaturi od 18 do 20ºC, uz obavezno dekantiranje, ili otvoriti 30 do 60 minuta pre serviranja.

Opium

Vranac, prokupac i začinka definitivno čine srpsku trilogiju vinarstva. To su tri sorte od kojih svaka nosi svoj izražen karakter, ovde složene u jednoj vrhunskoj harmoničnoj kupaži. Čvrste i prijatne taninske strukture koja daje bogatstvo i oštrinu, ali i vino tananih, punih i zaokruženih nota. Sa dugom i jako blagom završnicom.

Odlično ide uz prasetinu, teletinu, paste , mesa sa roštilja, šumske pečurke, specijalitete nacionalne kuhinje, dinstanu  ćuretinu, špikovanom teletinom, pastama sa mesom i paradajzom, gulašima i starim sirevima.

Služiti   na temperaturi od 18 do 20ºC.

Sofia cuvee

Sofia cuvee je kupaža merlota, cabernet sauvignona i cabernet franc-a. Izrazito pitko, snažno, mekih i baršunastih tanina, sa nijansama crne čokolade i listova duvana, kupine i zrele borovnice. Odležavalo 12 meseci u barik buretu.

Odlično uz sve vrste mesa, grilovano i pečeno crveno meso. Idealno uz: pršutu, rižoto sa parmezanom, hladnu prasetinu, jagnjetinu, zrele sireve.

Služiti na sobnoj temperaturi.

33

Trenutno hit u Srbiji. Jedno od najskupljih crnih vina.

33 je premium brend vinarije. Radi se o probirnoj berbi. Vino izrazite snage, na ukusu potentno, suptilno, sa aromama ogrozda i divlje kupine, duvana, zrna kafe. Izrazito kompleksna aroma hrasta, začina i minerala.

Služiti ga uz mesa  sa roštilja, biftek, junetinu, crvene sosove i crnu čokoladu.

Služiti na sobnoj temperaturi. Preporučeno dekantiranje.

Sofia rose

Ovaj Rose od Pinot Noir-a, za razliku od mnogih drugih, odaje sve specifičnosti vinograda iz koga dolazi. Suv, voćan i prijatnih kiselina. Sa kompleksnim i prijatnim aromama višanja, nara, kupine, letnjih trava, kima i sveže jagode u završnici.

Daje sve ono što očekujete od dobrog Rose-a: komplementaran je sa najrazličitijom hranom.

Obavezno ga probajte uz piletinu sa roštilja i dobru salatu. Dobro ohlađen biće odličan za letnji party, bilo dnevni, bilo večernji

Služiti rashlađeno na 10 do 12°C.

Sofia tamjanika

Vino karakteriše miris egzotičnog voća, kajsije, dinje, meda i  zove,

Odlično se slaže uz različitu hranu; belo meso, ribu, morske plodove, deserte, sveže voće.

Služiti na temperaturi 9 – 11°C.

PODRUM BRAĆA RAJKOVIĆ

37235 Gornje Zleginje

Aleksandrovac, Župa

Tel: 037 764 453

E-mail: info@podrumbracarajkovic.com

Sajt: http://www.podrumbracarajkovic.com/