Rakija uglavnom – blog koji promoviše najbolje srpske rakije

Ilija Malović, Zoran Radoman

Slika pruzeta sa Blog Rakija, uglavnom

Rakija je naše srpsko tradicionalno piće , koje  se služi gostima i jedna od stvari koje se preporučuje strancima da obavezno probaju kada se nađu u našoj lepoj Srbiji. Da li se zapravo dovoljno zna o ovom piću?

Za one koji  žele da saznaju više detalja o rakiji preporučujemo da posete blog  Rakija uglavnom  koji daje odgovore na pitanja šta sve treba da znate o rakiji i šta je dobra rakija.

Blog se za veoma kratko vreme našao na vrhu lestvice medija koji promovišu ovo nacionalno piće, a ujedno je postao svojevrsna baza podatka o vrhunskokvalitetnim  srpskim rakijama.

Blog koji je posvećen degustaciji i ocenjivanju rakija koje se proizvode u našoj zemlji  čiji su autori  diplomirani sociolozi  Ilija  Malović i Zoran  Radoman, nastao je zahvaljujući njihovoj želji da predstave srpsku rakiju na pravi način.

Ideju za blog su dobili  2013 godine dok su istraživali  da li  se na internet mogu naći tekstovi o degustaciji i ocenjivanju srpske rakije. Osim oskudnih  izveštaja sa  sajmova i manifestacija, na internetu nisu našli nijedan sajt koji se na kreativan i ozbiljan način bavi promovisanjem ovog nacionalnog pića. Krenuli su na putovanje kroz Srbiju i počeli da pišu tekstove.

Na blogu Rakija uglavnom  se nalaze  tekstovi koji se bave  ocenjivanjem domaće rakije  kao što se to radi na poznatim svetskim blogovima o viskiju, burbonu, konjaku i drugim jakim alkoholnim pićima.

Posle istraživanja, počeli  su da pišu impresije o rakijskim brendovima, to preneli u tekstove na blogu  uz fotografije i kreirane recenzije. Svaki tekst je napisan sa razumevanjem. U pričama objavljenim na blogu se  objašnjava, ohrabruje, podučava.

Ilija i Zoran na  rakijskim događajima, organizuju rakijske časove kojima prisustvuju ljubitelji, entuzijasti i zainteresovani građani, sudeluju kao  ocenjivači na rakijskim festivalima. Pravi su promoteri onoga što treba da bude ponos jedne nacije.

Dobiti pohvalu  na blogu  Rakija uglavnom za proizvođače rakije  znači mnogo više nego  osvajanje medalje na bilo kom rakijskom festivalu. Pohvalu mogu dobiti samo oni koji  tokom proizvodnje  poštuju osnovne  tehnološke, receptivne, higijenske zahteve.

U Srbiji se proizvodi  dosta rakije koja nije sjajnog kvaliteta. Ilija I Zoran  obožavaju rakije neregistrovanih  proizvođača, ali koji se legalno pojavljuju na rakijskim  festivalima i sajmovima. Po njihovom mišljenju  to su najbolje rakije koje se proizvode u Srbiji.  Na blogu možete pročitati tekstove o rakijama proizvedenim od autohtonih sorti kojih je sve manje i koje biološki nestaju. To su rakije proizvedene od madžarke, trnovače crvene ranke, moravke.

Zahvaljujući njihovom blogu u Srbiji se stvorila rakijska scena, na kojoj su na svetlost dana izašle rakije vrhunskog kvaliteta, koje mogu da pariraju najpoznatijim svetskim žestokim pićima. Cilj autora bloga je  bio   unapređenje rakijske scene i promovisanje rakijske kulture, kao i otkrivanje zabluda koje vladaju o ovom piću, a koje su prisutne u svakodnevnom životu, što se tiče  proizvodnje, služenja  i konzumiranja .

Zahvaljujući razgovorima  sa proizvođačima i stručnjacima, obilasku rakijiskih  manifestacija  autori bloga svojim čitaocima su u prilici da predoče  neke od ustaljenih grešaka koje se tiču služenja i konzumiranja rakije.

Zato  ako imate želju da shvatite, razumete i zavolite rakiju, pratite  blog „Rakija uglavnom“. Mnoge stvari u vezi rakije će vam biti jasne. Vaša  kultura pijenja rakije će biti promenjena  i prilagođena  vrhunskom kvalitetu ovog pića.

Mi iz  www.dragstor.com smo veliki ljubitelji i uživaoci rakije (prave , dobre) kojih ima  sve više na našu veliku radost.  I dalje ćemo predstavljati  proizvodjače i promotere prave  rakije, ne bi li na taj način  bar malo pomogli da rakija postane svetski poznat brend.

Sve naše pohvale za ova dva zaljubljenika u rakije, i za ono sta i kako rade.