Kupusijada u Mrčajevcima kod Čačka

Kupusijada

Manifestacije koje slave plodove jeseni održavaju se u mesecu septembru. Jedna od njih je i privredno turisticka i kulturna manifestaciji Kupusijada koja se od 2003 godine održava u Mrčajevcima selu nadomak Čačka. Kupusijada je velika smotra srpske tradicije, umetnosti, kulture i narodnih običaja, manifestacija koja okuplja sve ljubitelje dobrog zalogaja, provoda i šale. Ovo je manifestacija koja na najlepši način pokazuje da se na ovim prostorima očuvala, i čuva stara tradicija i običaji naroda iz ovog dela Srbije.

Kupusijadu je 2003. godine osnovala grupa meštana Mrčajevaca. Prve godine manifestacije je imala 7000 posetilaca. Iz godine u godinu manifestacija je imala sve veći broj posetilaca i zaslužno ušla u Kalendar priredbi Srbije.

Jela od kupusa u ovom šumadijskom kraju su od pamtiveka bila u svakodnevnoj ishrani. Kupus može da se kuva i sladak i kiseo, može od njega da se pravi salata, raso od kupusa poznat je za lečenje mamurluka i napitak bogat vitaminom C. Međutim najpoznatije jelo od kupusa je svadbarski kupus, gurmansko jelo, u koje se dodaje više vrsta svežeg i suvog mesa.
Kupus sa mesom svadbarski       Svadbarski kupus kupusijada

Za vreme trajanja Kupusijade svadbarski kupus se priprema u restoranima, ispod šatri, u dvorištima meštana. Na svakom koraku Mrčajevaca lože se vatre iznad kojih stoje zemljani lonci u kojima se na tihoj vatri svadbarski kupus krčka satima.

U pravoj vašarskoj atmosferi, posetioci osim kupusu mogu da uživaju i u jagnjećem i prasećem pečenju.

Kupusijada nije samo poznata po svadbarskom kupusu, jelu spremljenom na tradicionalan način, već i po izvornoj pravoj narodnoj pesmi.

Program koji organizatori svake godine nude je bogat i raznovrstan. Nastup kulturno-umetničkih i folklorih društva, smotra narodnog stvaralaštva, izložba ručnih radova. razna sportska takmičenja i pesničke večeri su samo deo ponude.

Treći dan manifestacije rezervisan je za centralni događaj, takmičenje u spremanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu, glavnog specijaliteta zapadne Srbije. Takmičari se nadmeću za zlatni, srebrni i bronzani lonac. Takmiče se pojedinci, ekipe, ugostitelji i meštani.

Posle proglašenja najboljih kuvara svadbarskog kupusa i dodele priznanja,sledi koncert poznatih izvođača narodne muzike. Naš istaknuti pevač narodne muzike Miroslav Ilić, rođeni Mrčajevčanin imao je više nastupa na ovoj manifestaciji, a jedne godine je bio i domaćin Kupusijade.

Atraktivna programska postavka na Kupusijadi svake godine okupi veliki broj stvaralaca i posetilaca.

Ukoliko želite da doživite lepotu srpskih sela, Kupusijada u Mrčajevcima je prilika koju ne smete propustiti. Vredi probati kupus spremljen na tradicionalan način, u   zemljanom loncu na žaru, osetiti miris kupusa koji se širi Mrcajevcima, oslušnuti sa svih strana muziku, poričati sa ljubaznim domaćinima. Kupusijada je ušla u sve turisticke karte Srbije i postala jedna od zapaženih turistickih manifestacija .

Mrčajevci se nalaze na Ibarskoj magistrali, na 20 km udaljenosti od Čačka pa na Kupusijadu možete lako doći iz svih pravaca. Manifestacija traje tri dana. Održava se u dane vikenda sredinom septembra.

Pokrovitelj Kupusijde je Grad čačak a organizator organizuju Turustička organizacija Čacka i Mesna zajednica Mrčajevci.

U Arilju i Futogu se takođe održavakupusijada, ali je ova u Mrčajevcima najpopularnija, bar u delu centralne i zapadne Srbije.
Tel: +381 32/ 342-360

E-mail: toc@ptt.rs

Sajt: www.turizamcacak.org.rs